Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

De fiscus aan het werk zetten met ingebrekestelling

Geplaatst op: 12-04-2022, 09:49:03

Bent u het niet eens met een aanslag dan dient u binnen zes weken na dagtekening van de aanslag een bezwaar in. Dan wilt u natuurlijk wel zo snel mogelijk een uitspraak van de Belastingdienst zien om te weten waar u aan toe bent. Maar wat nu als de fiscus maar blijft treuzelen, kunt u dan iets doen om er wat druk en vaart achter te zetten?

Als u een bezwaarschrift heeft ingediend tegen een aanslag of beschikking wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weten of de inspecteur aan uw bezwaar tegemoet gaat komen. Dan heeft u namelijk pas zekerheid over het door u te betalen bedrag.  Voor u is dan de eerste stap om snel zekerheid te krijgen, dat u op tijd het bezwaarschrift indient. Hiermee voorkomt u in ieder geval dat de inspecteur uw bezwaarschrift niet-ontvankelijk verklaart. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken.

Termijn indienen bezwaar

De termijn voor het indienen van een bezwaar start op de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet of van het afschrift van een voor bezwaar vatbare beschikking. Ligt de dagtekening vóór de dag van bekendmaking, dan begint de termijn op de dag na bekendmaking. Gaat het om een aangiftebelasting zoals de BTW, dan start de bezwaartermijn op de dag van de voldoening, inhouding of afdracht van de betreffende belasting.

De Belastingdienst heeft in principe zes weken om uitspraak op een bezwaarschrift te doen. Deze termijn gaat in op de dag na de dag waarop de bezwaartermijn is verstreken. Als u extra tijd heeft gekregen om een verzuim te herstellen zoals bijvoorbeeld het bezwaar aanvullen met een motivering, krijgt de inspecteur in principe dezelfde tijd erbij om te beslissen. De Belastingdienst kan een beslissing uitstellen met nog eens zes weken. De inspecteur moet u dan wel een brief sturen met de mededeling dat hij zes weken langer de tijd nodig heeft om een uitspraak te doen.

Verdere verlenging beslistermijn

Een verdere verlenging door de Belastingdienst van de beslistermijn is alleen toegestaan als:

  • alle belanghebbenden daarmee akkoord gaan;
  • u als indiener van het bezwaarschrift daarmee instemt en de termijnverlenging andere belanghebbenden niet schaadt; of
  • dit noodzakelijk is voor het naleven van wettelijke procedurevoorschriften.

In gebreke stellen van fiscus

Neemt de inspecteur maar geen beslissing op uw bezwaarschrift en is uw geduld op, dan kunt u een dwangsom eisen. U moet de fiscus dan binnen een redelijke termijn schriftelijk in gebreke stellen. De fiscus heeft daar een speciaal formulier voor. Als u op de website van de Belastingdienst zoekt op ‘dwangsom bij niet tijdig beslissen’ vindt u het vanzelf. U moet het opsturen naar Belastingdienst t.a.v. Ingebrekestellingenteam Arnhem, Postbus 4660, 6803 EP  Arnhem. Een voorwaardelijke ingebrekestelling is overigens niet mogelijk.

Twee weken om alsnog uitspraak te doen

Na de ingebrekestelling heeft de fiscus nog twee weken om alsnog een uitspraak te doen op uw bezwaar. Gebeurt dit niet, dan heeft u recht op een dwangsom voor elke dag dat de beslissing uitblijft. Hierbij geldt wel een maximum van 42 dagen en € 1.260. Als de inspecteur binnen twee weken na ontvangst van de ingebrekestelling een beslissing neemt, bestaat er geen recht op een dwangsom. Hij is verder geen dwangsom aan u verschuldigd als:

  • de Belastingdienst onredelijk laat in gebreke is gesteld;
  • de aanvrager geen belanghebbende is;
  • de aanvraag kennelijk niet ontvankelijk of kennelijk ongegrond is.

Wel of niet in gebreke stellen van Belastingdienst?

Het in gebreke stellen van de Belastingdienst mag niet van invloed zijn op de inhoudelijke kwestie van uw casus. Hierdoor zou u dus ook niet in een nadeligere positie moeten komen. Maar de Belastingdienst is natuurlijk niet altijd blij met ingebrekestellingen. Vragen die de inspecteur u wellicht nog had willen stellen, worden nu niet meer gesteld waardoor het bezwaar meteen (vaak in uw nadeel) wordt afgedaan. De enige mogelijkheid die u dan nog heeft, is om in beroep te gaan bij de rechtbank. De overlegfase is over en dit kan dus soms nadelig voor u uitpakken.

Het is soms dan ook verstandiger om (voordat u overgaat tot ingebrekestelling) in overleg te gaan met de inspecteur en hem verzoeken zo spoedig mogelijk een beslissing te nemen op uw bezwaarschrift. Uit de praktijk blijkt dat dit de voorkeur heeft bij de Belastingdienst en het voordeel voor u kan zijn dat de overlegfase nog niet voorbij is.

In beroep gaan tegen niets laten horen

Als de inspecteur na twee weken nog niets van zich heeft laten horen kunt u ook beroep instellen tegen het niet-tijdig beslissen op uw bezwaarschrift. Besluit u in beroep te gaan tegen het niet op tijd beslissen door de fiscus dan heeft u in principe niet te maken met een beroepstermijn. Toch kan de rechter beslissen om uw beroep niet-ontvankelijk te verklaren als het onredelijk laat is ingediend. In de wet is hier geen nadere omschrijving over te vinden. Uit de wetsgeschiedenis blijkt echter dat de rechter u een behoorlijke tijd moet gunnen. Pas als u zo lang stilzit, dat iedereen erop mag vertrouwen dat u afziet van het beroep, is sprake van een onredelijk te laat ingediend beroep (zie kader onder voor voorbeeld rechtszaken).

Beroepschrift is gegrond

Verklaart de rechter uw beroepschrift gegrond, dan moet de fiscus alsnog binnen twee weken een uitspraak doen. Overigens is de fiscus ook tijdens een beroepsprocedure tegen het niet-tijdig beslissen verplicht om een beslissing te nemen. Deze verplichting vervalt pas als u geen baat meer heeft bij de uitspraak. 

Enige voortvarendheid nodig bij het in beroep gaan

Moet u te lang wachten op een uitspraak van de inspecteur op uw bezwaarschrift dan kunt u in beroep gaan tegen het niet tijdig nemen van een besluit. Voor het indienen van dit beroepschrift geldt in principe geen beroepstermijn. In de wet staat hier niets over in. Uit de wetsgeschiedenis kan geconcludeerd worden dat de belastingplichtige best een behoorlijke tijd hiervoor heeft. Maar als de belastingplichtige zich al heel lang heeft stilgehouden en bij anderen het vertrouwen is gewekt dat er geen beroep zal worden ingesteld kan de rechter beslissen dat het beroep niet-ontvankelijk is. Maar hoe lang is lang?

Drie jaar is wel wat lang

Gerechtshof Amsterdam vond op 7 juli 2020 drie jaar wel wat te lang. De man in deze zaak had op 22 juni 2015 bezwaar ingediend tegen zijn aanslag inkomstenbelasting over 2014. Op 23 september 2015 stelde hij de inspecteur schriftelijk in gebreke. Drie jaar later vond de man het tijd voor beroep. Dit was toch wel wat lang vond de rechter ook omdat er in die drie jaar amper contact was geweest tussen de man en de fiscus. Het beroep werd dus niet-ontvankelijk verklaard.

Maar Hof Den Haag vond op 25 mei 2021 anderhalf jaar al te lang tussen de datum van ingebrekestelling en de datum waarop het beroepschrift was ingediend. Zorg ervoor dat u in ieder geval niet langer dan een jaar wacht, dan zit u goed.

Bron: verdiepingsartikel van 4 april 2022 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina